• Rengjøring og vedlikehold

10 tips for å bevare dine keeperhansker lenger

Keeperhanskene er keeperens viktigste utstyr og fortjener å bli behandlet med respekt og tatt godt vare på. Her vil vi gi deg noen tips om hvordan du bevarer dine keeperhansker så lenge som mulig. Ta deg tid til å lese punkta under, og vi er sikker på at du vil oppleve at ditt viktigste keeperutstyr varer lenger!

 • Før du tar i bruk helt nye keeperhansker bør du vaske de, for å fjerne kjemikalier som brukes under produksjonen, og for å aktivisere et maksimalt grep. Pakk ut dine keeperhansker og vask dem forsiktig i lunkent vann (max 30 grader). For mer informasjon om rengjøring av keeperhansker, se vår egen artikkel om dette.
 • La aldri keeperhanskene ligge våte og skitne i treningsvesken etter kamp eller trening. Har du ikke anledning å rengjøre de med det samme, oppbevar de tørt og kjølig, og ikke i direkte sollys eller ved en varmekilde.
 • Rengjør hanskene etter hver kamp og trening. Dette gjør at keeperhanskens gripeevne og latex bevares lenger.
 • Arbeid med å forbedre grep og fallteknikk. Feil grep og dårlig fallteknikk kan øke slitasjen på hanskene, slik at gripeflaten slites raskere. Spør keepertreneren i klubben din om hvordan du kan forbedre dine fallteknikker.
 • Tilpass hvilke keeperhansker du bruker etter forholdene. Noen hansker er utviklet spesielt for våte forhold, mens andre er utviklet for tørre forhold. Alle keeperhansker slites raskere hvis de brukes på kunstgress og grusbaner.
 • Du bør alltid ha minst to par keeperhansker i ditt sortiment. Kjøp et par keeperhansker til trening, og et par til kamper. Bruk gjerne det beste paret som matchhansker, men det er utvilsomt viktig å også ha gode treningshansker. Det er tross alt på trening mesteparten av dine ferdigheter utvikles, og da må en kunne stole på hanskene. Etter at du har brukt dine matchhansker en stund, kan du bytte dem over til treningshansker, og kjøpe et nytt par for kamper.
 • Ikke vaske hanskene i vaskemaskinen. Keeperhansker er ikke designet for å bli vasket i vaskemaskinen, og dette kan ødelegge en rekke funksjoner på hanskene. Tørker du hanskene i tørketrommelen, vil de både krympe og få redusert gripeevnen.
 • Tørk aldri hanskene i direkte sollys da dette ødelegger keeperhanskens latex. UV-lys vil gjøre lateksen sprø, noe som både ødelegger grepet i keeperhansken, og gjør at grepet slites ned raskere!
 • Tørk heller aldri keeperhanskene i nærheten av en varmekilde, som for eksempel radiator eller varmeovn. Det beste er om hanskene tørkes naturlig i romtemperatur, selv om det tar mange timer.
 • Keeperhanskene bør lagres på et kjølig og tørt sted. Håndflatene (gripeflatene) bør ikke klistres sammen, da de kan ødelegges når de tas fra hverandre igjen. Mange foretrekker å oppbevare keeperhanskene sine i en egen hanskebag, noe som også beskytter de mot skadelig UV-lys fra solen.


Hvordan rengjøres keeperhansker?
Regelmessig rengjøring av keeperhanskene er viktig for å bevare kvaliteten og levetiden på hanskene. Smuss og skitt kan tette porene i gripeflaten, og ødelegge mye av effekten i hanskene. Du bør ha minst to sett med keeperhansker, slik at du har et par tilgjengelig mens du vasker det andre. Før du bruker nye keeperhansker bør du også følge instruksjonene under, for å fjerne kjemikalier som brukes under produksjonen, og aktivisere maksimalt grep.

 • Bruk eventuelt et mildt vaskemiddel om nødvendig, som renser keeperhanskene uten å skade materialet. Det aller beste er om hanskene kan vaskes i bare lunket vann! Husk at spesialvaskemiddel fra andre hanskeprodusenter kan være beregnet på deres type latex, og ikke KLA!
 • Tørk av løs skitt med et håndkle før du vasker hanskene. Alternativt klapp de sammen for å riste bort løse partikler.
 • Fyll et kar med lunket vann (max 30 grader) og om nødvendig bare litt vaskemiddel. Bland vaskemiddelet godt i vannet, slik at det blir til skum. Putt keeperhanskene i blandingen og arbeid løsningen inn i materialet.
 • Av og til bør du vrenge hanskene, for å også rense interiøret. Svette og smuss kan også samle seg inne i hansken, og medføre vond lukt.
 • Skyll hanskene med lunket vann. Sørg for at all såpe blir skyllet bort med rikelig vann.
 • Til slutt må hanskene tørkes naturlig. Dette tar mange timer! Derfor bør du alltid ha minst to par keeperhansker. Unngå å tørke de i direkte sollys, ved varmekilder, og heller ikke i tørketrommelen! Høy varme vil forårsake permanent skade på hanskens materiale og gripeflate.

Følger du disse punktene vil du forlenge hanskenes levetid, samt bevare grepet til hanskene lenger. Vær dog klar over at Latex er et veldig mykt naturprodukt som sådan er underlagt slitasje over tid.