• Keepertrening

Fotballkeeperen er utvilsomt en av de viktigste spillerne på banen - han er siste forsvarer men også første angriper. Høy kompetanse på denne posisjonen krever spesielle ferdigheter og trening.

Mentale forberedelser
Å forberede seg til trening og kamp er nøkkelen til suksess for alle fotballspillere. Dette gjelder ikke minst keeperen som ene og alene må ta en rekke viktige valg for laget i løpet av en spillsekvens. En fotballkeepers beslutninger må tas kontinuerlig under stadig endrede situasjoner. Taktikk for keepere er å ta kontinuerlige beslutninger! Det er viktig å forstå at en keepers beslutning er endelig, det er sjelden noen som rydder opp i eventuelle feilbeslutninger. Ordtaket sier at "hvis du mislykkes i å forberede deg, så forbered deg på å mislykkes". Det er viktig å forberede seg både mentalt og fysisk, for å forsterke og forbedre standarden under alle spillets faser. Når først en tabbe kommer, er det viktig å ikke fokusere negativt. Det umiddelbare tidsrommet etter en feil er nøkkelen for å komme over en tabbe, og gå inn i det neste spillet upåvirket. En smart metode for å komme seg etter en feil er å fokusere 100% på å utstråle et positivt kroppsspråk. Stå opp, press brystkassen frem, og senk skuldrene tilbake, og se rett frem. Fortell deg selv hvilken god keeper du er, og fortsett med spillet. Ikke la negativitet dominere tankegangen etter en tabbe, og for all del unngå å skrike ut din frustrasjon, slå i bakken, putt hodet i hendene eller lignende. Vi keepere har alle vært der, med det hjelper bare ikke.

Fysiske forberedelser
Fysiske forberedelser starter på trening. Ved å fokusere på viktige arbeidsoppgaver under treningsøktene uken gjennom, vil man i større grad øke sjansene for å spille godt under kamp. Husk at adferd som utvikles under trening gjenspeiles under kamper. En god treningsuke bidrar også til at den mentale styrken bygges opp frem imot neste kamp. Forvent full innsats av deg selv under alle øvelser. Alle skuddforsøk fortjener et forsøk på å bli reddet. Føler man seg godt fysisk forberedt, er det mindre å bekymre seg over, slik at man kan slappe av i oppkjøringen til spillet. Som keeper er det viktig å være fokusert og avslappet på samme tid. Konsentrasjon er en viktig faktor i spillet, men å være avslappet er også viktig. Nervene kan spille en del før en kamp. Husk at alle føler nerver før en kamp, dets hvordan vi håndterer dem som teller.

Ulike deler av keeperens spill
Viktige tema som en keeper bør jobbe kontinuerlig med er oppvarming, utgangsstilling, grep, fallteknikk, feltarbeid, distribusjon (kast og utspark), kommunikasjon og balanse/forflytning. Dette er temaer også de beste keeperne i verden arbeider ukentlig med, og som man aldri kommer utenom. Sett gjerne opp en periodeplan sammen med din keepertrener/trener, med roterende fokus på de ulike temaene i ulike tidsfaser. Det er spesielt viktig at du øver ekstra på dine svakeste sider som keeper, og som ofte er minst lystbetont. Skal vi utvikle gode keepere, må vi også trene mye på det de gjør i kamp! Da er utfordringen å lage gode treningsøvelser der vi får mange nok repetisjoner med kamplike situasjoner. Øving gir mester! Masse repetisjoner innen de forskjellige temaene kan være lurt, og arbeid bare med ett tema i gangen. Sørg for å få konkrete tilbakemeldinger fra keepertrener/trener, og vurder utviklingen sammen gjennom sesongen.

Oppvarming
Oppvarming er spesielt viktig for en keeper. Man må kanskje gjøre en helt nødvendig redning allerede i det første minuttet av kampen. Ofte har dessverre keeperne selv ansvaret for å varme skikkelig opp, mens treneren leder oppvarmingen av utespillerne. Det aller beste er at du har en egen keeperansvarlig som hjelper deg med denne jobben. Dette kan virke både oppmuntrende og beroligende på samme tid. Et annet alternativ er at keeperen som ikke får starte kampen hjelper deg med oppvarmingen. Dere kjenner gjerne oppvarmingsøvelsene felles fra før, og oppmuntrer og veileder hverandre. Det siste alternativet er at treneren og/eller du plukker ut reserver fra utespillerne, som hjelper deg med oppvarmingen. Dette kan være et veldig godt alternativ hvis de kjenner dine prosedyrer og oppvarmingsøvelser. Det er spesielt viktig at de som varmer deg opp har en presis fot. Det er for eksempel håpløst om bare ett av ti innlegg, eller ett av ti skudd, treffer under oppvarmingen. Bruk også oppvarmingen og kampforberedelsene til å visualisere positive situasjoner du vil utføre i løpet av kampen. Dette vil kunne styrke din mentale styrke under kampen, og redusere frykten for å gjøre tabber. Keeperarbeid er mye psykologi, og sørg også for å være "mentalt oppvarmet" når kampen eller treningen settes i gang.

Utstyr
Godt utstyr er også viktig for en keeper, både under kamp og trening. Ikke minst er det viktig at keeperhanskene er rene og i god stand. Ha gjerne mer enn et par keeperhansker tilgjengelig, og bruk det som føles best ut fra forholdene. Et tips kan være å skifte hansker etter oppvarmingen, slik at hanskene er rene og har best mulig grep under kampen. Er det nedbør kan det være lurt å ha med et handkle i målet, for å rengjøre og tørke hanskene ved behov.

Håper dette kan hjelpe deg til å bli en bedre keeper, men det kreves kontinuerlig innsats av deg. Har du spørsmål eller tips som omhandler keepertrening, kampforberedelse eller lignende, ta gjerne kontakt med oss.