• Kategorier keeperhansker

Hvilke keeperhansker passer meg best?
Det finnes i hovedsak fire grunnleggende kategorier keeperhansker. De kalles Flat Palm, Roll Finger, Negative Cut og Hybrid Cut. Det finnes ulike tilpasninger av disse fire kategoriene. Hvilken kategori du bør velge er selvsagt smak og behag, men kanskje blir ditt valg enklere etter at du har lest vår guide under.

Flat Palm
Flat Palm er den eldste kategorien av keeperhansker, men er svært populær også den dag i dag. På hansker av Flat Palm ser man sømmene går rundt i ytterkant av hanskens gripeflate, for eksempel rundt fingrene. (Dette er i motsetning til Negative Cut, der sømmen er på innsiden av keeperhansken). "Traditional Cut" er et annet navn som brukes på Flat Palm. Keeperhansker av Flat Palm er de hanskene som sitter mest løst på hånden, og har minst kontaktflate mot fingrene. De som liker romslige hansker, foretrekker derfor ofte Flat Palm. Flat Palm er var den mest populære kategorien tidligere, men har fått mer og mer konkurranse av nyere cut som for eksempel Roll Finger, Negative Cut og Hybrid Cut. 

Roll Finger
Keeperhansker med Roll Finger har blitt mer og mer populært verden over de siste 6-7 årene, ikke minst i Storbritannia der dette er den mest brukte hansken i Premier League. Hansker med Roll Finger gir svært god kontaktflate mot fingrene, og faktisk er hanskens latex på gripeflaten sydd direkte mot hanskens fremside, slik at de får en avrundet form, derav Roll Finger. Denne kategorien gir definitivt en mer tettsittende passform (sitter strammere på) enn den tradisjonelle Flat Palm hansken. På grunn av dette mener mange keepere at en får bedre kontakt med ballen både når en skal fange og kaste ballen. 

Negative Cut
En populær hanske i Europa, ikke minst i Tyskland, Frankrike og Italia. Negative Cut er lik Flat Palm, bortsett fra at hanskens søm er på innsiden av hansken, og at den har trangere passform. Keepere som har et godt teknisk grep, dvs at de trenger mindre "hjelpemiddler" for å holde en ball i fast grep, er de som sannsynligvis vil foretrekke Negative Cut. Negative Cut gir nemlig en bedre ballfølelse fordi selve hånda er nærmere ballen, og fingrene ikke er utsatt for vridning. Det føles mer som et ekstra skinn utenpå hendene, istedenfor en tykk hanske med ekstra hjelpemiddler som f.eks Roll Finger eller keeperhansker med fingerbeskyttelse.

Negative Cut foretrekkes ofte av de med tynne fingrer, på samme måte som Roll Finger. Faktisk er Negative Cut en svært populær hanske blant kvinnelige fotballkeepere, og brukes av mange av keeperne i de største ligaene bruker slike hansker. Barn og ungdom kan med fordel bruke Negative Cut, slik at de får et bedre teknisk grep. Har man et godt teknisk grep, vil dette også gi en klar fordel på vått føre.

Hybrid Cut
Bortsett fra de tidligere nevne cuts eksperimenterer mange produsenter med å blande tradisjonelle cuts, og skape det de kaller Hybrid Cut. Et eksempel er en miks av Roll finger og Negative Cut, der latexen er viklet rundt fingrene og lukket med innvendige sømmer. Andre Hybrid Cut har Roll Finger på tommelfinger, pekefinger og lillefinger, mens ringfinger og langefinger har Negative Cut. Hybridene er interessante fordi de gir deg det beste fra de ulike cuts, så hvis du tør å eksperimentere litt, så kan du finne mange fordeler her.

Fingerbeskyttelse
De ulike leverandørene har ulike benevnelser på dette. En leddet skinne i hver finger beskytter fingrene mot å bøyes bakover i feil retning. Våre hansker med denne teknologien har glidelås slik at de kan tas ut og inn etter behov. Man kan eventuelt også ta ut beskyttelsen på fingene man ikke ønsker å beskytte. Bruk av hansker med denne teknologien er opp til hver enkelt keeper. Mange yngre keepere foretrekker denne, fordi den gir en støtte og trygghet mens fingrene vokser seg sterkere, noe som kan gi færre skader. Andre mener at fingerbeskyttelse gir begrensninger i bevegelsene av fingrene, noe som kan medføre både dårligere grep og ballkontroll. Keeperhansker er alltid smak og behag!


Typer latex
Håndflaten til en keeperhanske er bygget opp med et lag skum og et lag latex. Latexen på keeperhansken er dens viktigste element, og uansett hvor mange andre fantastiske elementer hansken er spekket med, så avhenger kvaliteten av nettopp hvilken type latex hansken har. Det er derfor essensielt å vite litt om de forskjellige typer du kan velge mellom. Leverandørene har ulike begrep  på sine latex-typer. GIGA, SOFT, SUPERSOFT, CONTACT og QUARTZ betegner latex som indikerer en myk hanske, hvor keepere vil oppleve at til mykere en hanske er, jo bedre grep og demping gir hansken! Men vær klar over at en myk hanske ofte kan ha noe kortere levetid enn en hardere utgave.

Flere og flere fotballkeepere trener og spiller kamper på kunstgress. De tradisjonelle latex-typene slites i mye større grad på slikt underlag enn på for eksempel naturgressbaner. Dette stiller større grad til vedlikehold av hansken (se mer om dette i egen artikkel på hjemmesiden vår). Produsentene av keeperhansker har begynt å utarbeide nye typer latex som takler underlag med høyere friksjon enn naturgress. KLA® bruker den siste teknologien i sine produkter, og bruker lang tid på å utvikle nye hanskemodeller. KLA® har også vært med å utvikle nye typer latex blant annet i Tysklands mest anerkjente latexfabrikk, som er verdensledende i bransjen. 

Det er mange forskjellige typer latex på markedet, og som alltid har kjært barn mange navn. Det kan derfor være vanskelig å finne hode og hale i det, men et par tommelfingerregler er:

  • Jo mykere latex, jo bedre grep
  • Jo hardere latex, jo bedre holdbarhet
  • Jo tykkere latex, jo mer beskyttelse
  • Jo tynnere latex, jo bedre ballfølelse

KLA har valgt å kun benytte tysk topplatex i alle våre modeller. QUARTZ latex har for eksempel små granulater som gir økt grep. Denne typen latex er perfekt til profesjonelle og ambisiøse elitespillere. Denne typen latex har det beste grepet i all slags vær, men det er også den dyreste å produsere.

Noen produsenter utstyrer enkelte av deres hansker med Aqua latex, som gjør at de presterer enda bedre i vått vær, selv om fleste typer moderne latex i den profesjonelle kategorien er utviklet for å kunne prestere godt i alle slags værforhold.

Annet
Ventilasjonen i en keeperhanske er viktig! En hanske som er dårlig ventilert, gir dårligere komfort både i kaldt og varmt vær! Uansett ventilasjon vil en hanske bli fuktig etter bruk, både grunnet indre og ytre påvirkninger (svette og fuktighet). Riktig renhold av hanskene er derfor viktig for å hindre redusert funksjon, samt utvikling av vond lukt.

Keepere med eksem kan oppleve at problemet øker på grunn av hanskens latex. Våre hansker har en type innermateriale som skal redusere dette problemet. Er du sterkt plaget av eksem, kan likevell en tynn innerhanske være en smart løsning.